piątek, 25 stycznia 2013

Czapati czyli kuchnia indyjska


Coś pośredniego między tortillą ale bardziej chrupkie. Super przekąska do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Przepis jak zwykle banalnie prosty. Musimy zaopatrzyć się w trzy składniki:
-300 g mąki pszennej
-250 ml letniej wody
- łyżeczka soli
Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Dzielimy na 12 części i z każdej robimy kulkę którą rozwałkowujemy na ok. 12 centymetrowy placek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej i natłuszczonej masłem patelni.


  
Nasze placuszki tak szybko jak się pojawiły tak szybko zniknęły...jaka szkoda takie były pyszne.
Przepis zaczerpnęłam z jakiejś gazety ale jakiej nie pamiętam niestety!
 
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...