Granola czyli mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, miodu itd...pieczona do chrupkości. Zdrowiej już chyba być nie może, zdrowiej i smaczniej na początek dnia. Najlepiej smakuje z jogurtem...pycha, ale jedzona również z mlekiem czy kefirem. Kupne muesli może się schować...głęboko! Przepis pochodzi z netu ale miałam problem z internetem i niestety nie zapisałam stronki ale została wersja papierowa...HURA!
Granola -200g miodu
-wanilia/1 łyżeczka/
-300g płatków owsianych
-100g ryżu preparowanego
-4 łyżki otrąb
-100g migdałów/ rozdrobnione/
-75g ziaren dyni
-75g ziaren słonecznika
-50g siemienia lnianego
-sól
-150g żurawiny
Miód i wanilię podgrzewamy. Pozostałe składniki mieszamy/ prócz żurawiny/, dodajemy nasz płynny miód z wanilią. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia-180 stopni-ok.25-30 minut. W czasie pieczenia 2-3 razy musimy całość przemieszać. Studzimy i dodajemy żurawinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz