wtorek, 21 czerwca 2011

Lazania ze szpinakiem pod beszamelową pierzynką


Szpinak opanował naszą kuchnię. Znienawidzony w dzieciństwie teraz bije rekordy popularności. Kto by pomyślał? Lazania wyszła wyśmienita...podlana sosem beszamelowym i posypana serem...mniam!
Lazania ze szpinakiem pod beszamelową pierzynką
-szpinak świeży ok.1 kg
-suszone pomidory w zalewie olejowej-ok.10 szt.
-opakowanie sera pleśniowego lazur
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ostrego ketchupu
-4 ząbki czosnku
-pieprz cayenne
-płaty lazanii
-sos beszamelowy/ robię sama ale dla zapracowanych proponuję gotowiec/
-ser żółty w wersji na bogato, można pominąć
Szpinak myjemy, usuwamy łodyżki i rwiemy na małe kawałki. Na oliwie z pomidorów podpiekamy przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dokładamy szpinak, pokrojone suszone pomidory, rozpuszczony w wodzie koncentrat lub ketchup. Na końcu mieszamy z serkiem i doprawiamy. Tak powstał farsz naszej lazanii. 
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym delikatnie oliwą na warstwie sosu beszamelowego układamy płaty lazanii. Na płatach ląduje część farszu, podlewany sosem i znowu płaty. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy posypany serem, ale serek można pominąć jeżeli przeraża was wartość kaloryczna tego dania.
Wkładamy do piekarnika na ok 30 minut-200 stopni.

Najbardziej znany amator lazanii....

Smacznego Beata

3 komentarze:

  1. [Marta] Witam - uwielbiam szpinak :) dlatego cieszę się z każdego kolejnego przepisu, który odkrywam na szpinak :)ten brzmi smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada się smakowity kąsek.Uwielbiam szpinak

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...