środa, 23 lutego 2011

Barramundi-rybka dla smakosza!


Wyśmienity smak,białe delikatne mięsko i wyrazy zachwytu Pietro podczas degustacji... Na rybkach szczerze mówiąc dobrze się nie znam ale będąc na diecie musiałam się z nimi zaprzyjaźnić. Ta przyjaźń trwa do dzisiaj choć do nowości trudno mnie przekonać. Rybkę polecił sprzedawca w Makro...ma facet dar!Polecił, zachwalał i nie mylił się.Długo zastanawiałam się jak ją przyrządzić. Była wypatroszona więc bez zbędnych ceregieli...posoliłam,popieprzyłam, nasmarowałam przyprawą do ryb i koperkiem...a w środku dodatkowo drobno posiekany czosnek/taki z zalewy olejowej z przyprawami/-DUKANOWCY-CZOSNEK ŚWIEŻY BEZ OLIWY!,czerwona cebula i limonka. Rybka leżała zapeklowana kilka godzin a później była pieczona w folii aluminiowej w piekarniku ok 30 minut.
W Polsce barramundi hodowana jest pod Olsztynem w pierwszej ekologicznej hodowli tego gatunku. Podobno można robić z niej tatar,sushi,smażyć,grillować, wędzić...To do pracy rodacy...
Smacznego Beata...konsumował Pietro

8 komentarzy:

  1. właśnie robie podobnie ta rybke. tez kupioną w makro :)

    dodalem troche masełka jeszcze do cebulki i czosnku

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesto robie zakupy w Makro,alenigdy nie widziałamtakiej ryby(a może jej nie zauwazyłam).pisz,nie przestawaj masz b.super przepisiki.

    OdpowiedzUsuń
  3. JADŁAM TĘ RYBKĘ NA KILKA SPOSOBÓW...POLECAM MOŻNA JĄ RÓWNIEŻ WYFILETOWAĆ,Z GŁOWY I RESZTEK UGOTOWAĆ WYWAR RYBNY....DODAĆ KOSTKOWANE POMIDORY Z PUSZKI,TROSZKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO,CHILI,CZOSNEK,SÓL,PIEPRZ-ZAGOTOWAĆ -PRZED PODANIEM DODAĆ POKROJONEGO FILETA W PASKI I GOTOWAĆ JESZCZE 3-5 MINUT- ZUPKA RYBNA GOTOWA :):)PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  4. [Marta] Przepisy na makarony na pewno wykorzystam - będę chyba po kolei jest wypróbowywać :) a przyznam, że rybki jem w domu rzadko, ale mam w planach to zmienić :) a właśnie o barramundi coś słyszałam - choć przyznam, że jakoś wcześniej na tą rybę nie trafiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, u nas Barramundi weszło na stoły ;), bo polubiły ją dzieci. Ma smaczne mięso i jest naprawdę sympatyczna :) dzięki za kolejny przepis - inspirację. ;)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm, wygląda pysznie! Muszę koniecznie kupić i wypróbować któryś z przepisów;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...