Roladka jest pyszna, pożywna, pięknie prezentuje się na stole i zdecydowanie nadaje się do spożycia na Dukanie oczywiście w fazie P+W.Przepis można dowolnie modyfikować smarując roladkę bardziej lub mniej ostrym serkiem. Osoby będące na diecie eliminują tłuszcz i używają serka chudego np. z odrobiną chrzanu lub musztardy dla wzmocnienia smaku.
Rolada szpinakowo-łososiowa-1 opakowanie mrożonego szpinaku
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka masła
-4 jajka
-2 serki almette-mogą być smakowe/ dodałam jeszcze chrzan żeby wzmocnić smak/
-łosoś w plastrach-wędzony
Szpinak podsmażamy na patelni z łyżeczką masła/ dukanowcy bez masełka z odrobiną odtłuszczonego rosołku/. Dodajemy sól, pieprz, czosnek i studzimy. Białka ubijamy na sztywno a żółtka dokładamy do wystudzonej masy. Na końcu całość mieszamy z ubitą pianą. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut/190 stopni/. Placek po wystudzeniu smarujemy serkiem, czosnkiem, chrzanem lub musztardą. Układamy łososia tak aby pokrył całość naszego placka szpinakowego.Zwijamy to jak roladę, owijamy folią do żywności i do lodówki.Kroimy w równej wielkości paski i rozkładamy na półmisku.
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz