niedziela, 15 maja 2011

A ja się boję myszy!


Te myszki są zdecydowanie niegroźne...czekoladowo migdałowe.Przepis pochodzi ze stronki " Cukiernicze kreacje" Pięknie prezentują się na stole o ile jesteście zwolennikami gryzoni uczestniczących w waszych przyjęciach.
Myszki czekoladowo-migdałowe
-100g grubo pokrojonej czekolady gorzkiej-dałam mleczną na prośbę córki
-90ml śmietanki 36%-dałam 30%
-120g pokruszonych herbatników czekoladowych-dałam śmietankowe z łyżeczką kakao
-50g cukru pudru
-koraliki cukiernicze-kulki do dekoracji-nasze mysie oczy
-płatki migdałowe-nasze mysie uszy
-kolorowe długie żelki-nasze mysie ogonki
Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i wsypujemy pokruszone drobno herbatniki. Mieszamy całość bardzo dokładnie i do lodówki/nakrywamy folią spożywczą/na około 1 godzinę. Lepimy myszki czyli kulki wielkości piłeczek z wydłużonym z jednej strony pyszczkiem. Mysi kuperek obtaczamy w cukrze pudrze. Z płatków migdałowych robimy uszy a z koralików oczy.  W kuperek wciskamy długie żelki i myszki gotowe!


1 komentarz:

  1. Znam te gryzonie z przyjęć dla dzieci i bardzo lubię :) Ślicznie wygląda ta twoja mysia gromadka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...