Przepis zaczerpnęłam z jakiegoś czasopisma, niestety nie pamiętam jakiego.
Składniki:
-Żeberka-ok. 2 kg.
-2 pomarańcze
-3 łyżki sosu sojowego
-6 łyżek koncentratu pomidorowego
-4 łyżki oleju słonecznikowego
-2 łyżeczki miodu
-łyżeczka świeżo startego imbiru
-kilka papryczek chilii
-sól
-pieprz czarny i czerwony
Żeberka podgotowujemy w osolonym wrzątku ok 45 minut. Pomarańcze sparzamy.Z jednej ścieramy skórkę z obydwu wyciskamy sok i mieszamy z sosem sojowym, koncentratem, olejem, miodem, imbirem i skórką.Dodajemy drobno posiekane papryczki / bez pestek/. Przyprawiamy pieprzem. W takiej marynacie zanurzamy nasze odsączone z wywaru, jeszcze gorące żeberka. Wystudzone wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wykładamy na blachę, polewamy marynatą i zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz