niedziela, 18 listopada 2012

Klopsiki z łososia i risotto z zielonym groszkiem


Został mi kawałek świeżego łososia więc pokusiłam się o zrobienie klopsików...okazały się rewelacyjne i długo będą gościć na naszym stole. Kasza, otręby i prażony słonecznik to bardzo dobrze brzmi i jeszcze lepiej smakuje. Przepis znajdziecie tutaj.
Postanowiłam odbiec od przepisu i nie podać ich w sosie pomidorowym ale z risottem...padło na groszek!

Risotto z groszkiem
  • 25g masła
  • 1cebula drobno posiekana
  • 250g ryżu
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • ok.700ml bulionu warzywnego
  • 120g mrożonego zielonego groszku 
Masło rozpuścić na patelni. Dodać cebulę i zeszklić na małym ogniu.Dodać ryż, mieszaj przez 1 minutę, aż ryż wchłonie masło. Wlać wino. Podgrzewać przez 1-2 minuty, aż ryż wchłonie wino i zrobi się szklisty. Następnie wlać szklankę gorącego bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie bulion dodać kolejną szklankę, wymieszać. Czynność tą powtarzać aż ryż będzie miękki.Na koniec dodajemy rozmrożony groszek.Całość posypujemy startym parmezanem i mieszamy.
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...