sobota, 23 stycznia 2016

Zakąskowo, przekąskowo czyli karnawałowo!


Karnawał to karnawał więc bawimy się, gościmy się i oczywiście gotujemy! U nas różności...więc zaczynamy:

TERRINA ŁOSOSIOWA
Wykorzystujemy małe podłużne foremki lub jedną większą. Farsz to serek kremowy/ w moim przypadku chrzanowy/, siekane oliwki,krojony drobno łosoś wędzony, pistacje, suszone pomidory, koperek świeży oraz przyprawy/ tradycyjnie pieprz i sól /. Foremkę wykładamy folią spożywczą/ folia musi wychodzić poza foremkę/, następnie płatami łososia wędzonego. Do środka wgniatamy delikatnie nasz farsz/ masa musi być równo rozłożona/ Zawijamy folię do środka aby zakryła całą górę. Chłodzimy foremkę kilka godzin w lodówce. 




SZUBA- ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
Tego przepisu chyba nie trzeba przedstawiać bo danie to króluje na naszych stołach już od dawna. Wydaje się bardzo popularne a ja sierotka dopiero teraz postanowiłam je zrobić. To chyba ta moja śledziowa fascynacja się odezwała. Tak czy siak warto zrobić tę sałatkę i podać w jakiś mniejszych pojemniczkach, szklaneczkach. Jest to sałatka warstwowa a przepis znajdziecie np.tutaj 


PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBKAMI 

To sprawdza się zawsze i na każdej imprezce. Ciasto drożdżowe przeważnie lubią wszyscy a taki ciepły pasztecik smakuje wyśmienicie. Farsz oczywiście dobieramy według uznania i preferencji gości.




KLOPSIKI Z KAPARAMI 

Klopsik jak klopsik wszyscy znamy ale w tym przypadku jako dodatek pojawiły się kapary które jak wiemy charakteryzują się ostrym smakiem przypominającym mieszankę musztardy, pieprzu i chrzanu. Nadały więc klopsikom pikantności i wyrazistości. Jako karnawałowa przekąska sprawdziły się znakomicie!





OGNISTE SKRZYDEŁKA
Kaczki i kury bierzemy w pazury czyli skrzydełka będą idealne na nasze karnawałowe przyjęcie! U nas z dodatkiem miodu, chilli, ostrej wędzonej papryki, pieprzu cayenne, soli i oliwy. Ostre jak diabli! Dla prawdziwych twardzieli!





SAŁATKA Z KURCZAKIEM 
Sałatki zawsze mają powodzenie. Trzeba mieć na uwadze że sporo osób preferuje lżejsze dania więc warto przygotować taką sałatkę. Sos lub nawet kilka gatunków sosów do wyboru proponuję postawić obok w małych sosjerkach. Goście będą mieli możliwość wyboru i dozowania ilości sosu. 




SAŁATKA -JAK U ROMANA
Pewnie się zastanawiacie dlaczego u Romana. A to dlatego że będąc w Warszawie natknęliśmy się rewelacyjny lokal,, Przekąski u Romana " Cudowne miejsce, z duchem PRL a Pan Roman...takich ludzi ze świeczką szukać! Wracając do sałatki cóż, co tu dużo pisać...setka, galaretka i sałatka jarzynowa musi być! 



P.S. Będąc w Warszawie koniecznie odwiedźcie ,, Przekąski u Romana "



 Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...