sobota, 23 lipca 2016

Ziemniaczek pod kaszankową pierzynką


Ziemniaczki w wersji faszerowanej idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe, jako zakąska lub na biesiadach przy grillu. Warunek jest jeden, musicie być amatorami kaszanki a z tym jak wiem bywa różnie.
Składniki:
-kilka sporych ziemniaków
-kaszanka
-cebulka
-kwaśne jabłko
-kilka łyżek oliwy
-liść laurowy, czosnek, pieprz, sól, papryka ostra lub słodka
-szczypiorek
-ser żółty
Ziemniaczki gotujemy w całości w wodzie z przyprawami / liść laurowy, czosnek, sól /Obieramy, przecinamy na pół i wyciągamy częściowo miąższ. Cebulkę podsmażamy, dodajemy kaszankę, posiekany miąższ i pokrojone w kosteczkę jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką. Można dolać odrobinę śmietanki. Obficie posypujemy szczypiorkiem. Farszem napełniamy nasze ziemniaczki.Posypujemy tartym serem/opcjonalnie/ i zapiekamy w 180 stopniach do zrumienienia. 




Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...