środa, 12 stycznia 2011

Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe


Przepis pochodzi z jakiejś gazetki, chyba autorstwa Pascala.Placuszki ostre i bardzo dobre.Przepis trochę zmodyfikowałam dodając skrobię zamiast mąki. Mąka tuczy a skrobia jest bardzo zdrowa i dużo mniej kaloryczna!

Placuszki wegetariańskie warzywno-ryżowe
-kostka bulionowa
-300g ryżu
-oliwa
-2 posiekane ząbki czosnku
-1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
-2 pory/białe części/
-sól
-5 żółtek
-2 łyżeczki carry
-szczypta chili
-1 pęczek kolendry
-2 łyżki skrobi/oryginalnie była mąka/
Kostkę rozpuścić w 2 szklankach wody, wrzuć ryż i ugotuj na sypko.Odstaw do wystygnięcia.Potnij  drobno warzywa .
Na oliwie podsmaż czosnek, paprykę,pory i dopraw solą.Zmieszaj ryż z resztą, dodaj żółtka,carry.chili i kolendre , wsyp skrobie.Smaż na wysmarowanej oliwą patelni małe placuszki. Ja zrobiłam z połowy porcji/wyszło 6 szt/
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...