wtorek, 8 lutego 2011

Makaron muszle ze szpinakiem,serem pleśniowym i suszonymi pomidorami


Makaronów chyba nie trzeba polecać...w moim przypadku na pewno nie. Córka również za nimi szaleje...preferuje na sucho lub z cukrem...ale bogactwo smaków! To danie bardzo ładnie prezentuje się na stole o ile faszerujemy makaron duże muszle...coś innego niż w tradycyjnej formie czyli polany sosem...
Makaron muszle ze szpinakiem
-makaron typu muszle-duże
-szpinak mrożony-opakowanie 45dag lub świeży 1 kg
-ok. 6-8 suszonych pomidorów/ takie w oliwie/
-10dag sera pleśniowego typu lazur
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-3 ząbki czosnku 
-szczypta chilli
Makaron gotujemy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek, dodajemy szpinak, pomidory drobno pocięte i wszystko dusimy.Na koniec koncentrat/ rozrabiamy go wcześniej w wodzie/ i serek. Przyprawiamy i gotowe!
Muszelki wypełniamy szpinakiem. Danie to możemy zrobić ze zwykłym makaronem jak nie mamy muszli. Konsystencja naszego szpinaku musi być wtedy bardziej rzadsza. Wygląda to wtedy mniej więcej tak...
 
Wizualnie może piękne to nie jest ale gwarantuję że serek pleśniowy i te pomidorki nadały odpowiedniego smaku. Nigdy nie jadłam szpinaku bo uważałam że jest zupełnie bez smaku. Teraz używam go w kuchni często. Odpowiednio doprawiony i wkomponowany w potrawę może niejednego zaskoczyć.
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...