poniedziałek, 7 lutego 2011

Placuszki z cukinii i szpinaku


Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu" czyli jemy zdrowo, smacznie i dietetycznie. Te placuszki są bardzo dobre ale mogą przysporzyć trochę kłopotów przy smażeniu. Stosując się ściśle do wskazówek można jednak sobie świetnie poradzić.
Placki z cukinii i szpinaku
Na placki: -2 cukinie
-garść  liści szpinaku
-50g sera feta
-1  ząbek czosnku
-garść świeżych liści mięty
-3 łyżki mielonych orzechów laskowych
-1 małe jajko
-sól, pieprz
-olej rzepakowy do smażenia
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały.To właśnie ten kłopot...bardzo dobrze odcisnąć! Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić. Formować  małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować  ich okrągły kształt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...