piątek, 11 lutego 2011

Placuszki z ziemniaczków-wersja beztłuszczowa


Placki ziemniaczane...pycha, ale ten tłuszczyk do smażenia...br....Zainspirowana przepisem z programu 
" Rewolucja na talerzu " zrobiłam placuszki wg. ich wskazówek czyli pieczone w piekarniku a nie na patelni w oleju.
Proponuję je jako bardziej oryginalny dodatek do obiadku niż tradycyjne ziemniaczki, lub jako samodzielne danie np. z serkiem. Ta wersja raczej nie nadaje się do posypania cukrem...cebula, majeranek itd.
Placuszki ziemniaczane 
-1 kg ziemniaków
-1/2 cebule
-1 ząbek czosnku
- majeranek
- jajko
-sól, pieprz do smaku /można dodać inne ulubione przyprawy/
-olej do wysmarowania blachy
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut./trzymałam dłużej...piecyk ostatnio chyba nie piecze jak powinien/.
Smacznego Beata

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...