czwartek, 17 lutego 2011

Serniczek agarowy tyci truskawkowy oraz galaretka Dukana


Pamiętacie serniczek kawowo-kakaowy? Jeżeli macie ochotę powielić ten przepis ale z owockami to gorąco polecam. Owocki oczywiście o tej porze roku mrożone. W tym przypadku truskawka ale polecam też mieszankę owocową.Tych truskawek jest dosłownie garstka, ale smak i aromat zachowały. Skoro z owocami u Dukana przesadzać nie można a raczymy się również jogurtami i koktajlami owocowymi to w przypadku tego serniczka proponuję mniej owocków a więcej aromatów...np. waniliowy czy śmietankowy. Najprościej mówiąc warstwę kawową czy kakaową zastępujemy owocową czyli dzieląc zmiksowany serek z resztą dodatków do drugiej części dodajemy zmiksowane owoce.Serniczek jest pyszny, aromatyczny i zgodnie z zaleceniami możemy go zjeść ile dusza zapragnie.Dla bardziej wyrafinowanych smakoszy dukanowskich potraw proponuję galaretkę z herbaty.Można ją zastosować w przypadku naszego serniczka  jako warstwę górną lub po prostu do innych dukanowskich deserków.
Galaretka wg. Dukana
-2-3 torebki dobrej herbaty owocowej
-1,5 szklanki wrzącej wody
-3 łyżeczki żelatyny
-słodzik-wg. uznania
-1 łyżka soku z cytryny
-barwnik spożywczy o ile kolorek nie będzie nam odpowiadał.
Herbatę zalewamy szklanką wrzątku. Studzimy i słodzimy.Żelatynę rozpuszczamy w pozostałej ilości wrzątku. Łączymy z herbatą i ewentualnie dodajemy barwnik i cytrynę.Proste jak to mówią" jak barszcz"...ciekawe czemu?Taką galaretkę możemy pałaszować w fazie P/ wszystkie produkty z tzw. dozwolonej listy/...polewamy jogurtem ze słodzikiem i aromatem...deserek pierwsza klasa!
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...