Nie ma to jak dania z jednego garnka.
Gulasz
-chuda wołowinka lub cielęcinka/ po Dukanie tylko chude mięsiwa, wcześniej zapeklowane w przyprawach/.
-papryka czerwona, zielona, żółta
-pieczarki,
-pomidory w puszce-krojone,bez skóry,
-kostka rosołowa odtłuszczona Winiary/ mniej tłuszczu i soli/
-cukinia,
-cebula,
-czosnek,
-pasta czerwona chili lub świeża papryczka chili
-rozmaryn, kolendra/ świeże...na moim parapecie jak w zielarni!/
- koncentrat pomidorowy
-kapka oliwy żeby nie przypalić
-sól, pieprz do smaku/dodaję równiej odrobinę słodzika w pudrze...cudownie zaostrza smak!/
Wszystkie składniki wymagające krojenia kroimy. Czosnek przez praskę, cebulka poszatkowana.Jak widać nie podaję ilości poszczególnych składników bo to czysta improwizacja była.
Gulasz każdy robił więc nie będę opisywała poszczególnych czynności....Przy daniach z jednego garnka kieruję się podstawową zasadą...dbam o to aby warzywka się nie rozgotowały. Stąd najpierw podsmażam cebulkę i mięsko. Dopiero na końcu łączę to z warzywami.Zamiast długotrwałego gotowania preferuję krótkotrwałe zapiekanie w piekarniku. Danie idealne dla dukanowców w fazie II / warzywnej/. Jeszcze jedno...słodzik w pudrze to idealny specyfik aby wydobyć i wyostrzyć smak!Danie słone czy ostre przełamane słodyczą idealnie się komponuje a ten słodzik podczas pieczenia czy gotowania daje delikatny gorzki posmak..
A na deser..koktajl....
oczywiście na maślance-nie śmietance!!! z odrobiną słodzika i mrożonymi owocami..mniam.Dla dukanowców dopiero w fazie III/ zgodnie z założeniami/. Powiem szczerze że jogurty owocowe towarzyszyły mi podczas diety prawie od początku, mimo że były zabronione...nie dajmy się zwariować...ile owoców w tych jogurtach tak naprawdę jest???Preferowałam oczywiście te odtłuszczone.Taka maślaneczka ze słodzikiem i dwoma truskawkami na krzyż na pewno nie zakłóci naszej diety a będziemy syci i w doskonałym humorze.Ostatnio wpadałam na nowy przepis serniczka właśnie z mrożonymi owocami. Postaram się szybciutko go wkleić bo jest super!
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz