Pocukrujemy to najodpowiedniejsze słowo aby określić stopień słodkości...cosik dla wielbicieli kajmaku i chcących przytyć niemiłosiernie...Jako wielbicielka tortu pralinowego nie mogłam odmówić sobie zrobienia czegoś równie słodkiego. W dodatku bez pieczenia. Przepis pochodzi z netu .Pod hasłem 3 BIT jest troszkę tych przepisików i w sumie niezbyt się od siebie różnią podaję więc dwie przykładowe wersje.
3 BIT
-7 paczek herbatników
-masa kajmakowa-taka w puszce
-2 budynie ugotowane w 0,5L mleka-jak ostygną dodajemy 2/3 kostki masła. Budynie możemy zastąpić gotowym kremem do karpatki.
-śmietanka 30%-ok.200-300ml.ubita z dwoma śnieżkami
-wiórki czekoladowe
Przygotowujemy blachę/23-28/na ok. 16 porcji.Wykładamy ją folią aluminiową i układamy warstwy.
1.-herbatniki-budyń-herbatniki-kajmak-herbatniki-śnieżka-posypka czekoladowa
2-.herbatniki-kajmak-herbatniki-budyń-herbatniki-śnieżka-herbatniki-rozpuszczona czekolada lub warstwa kajmaku z posypką czekoladową.
To cudo najlepiej smakuje następnego dnia gdy wszystkie masy się połączą z herbatnikami.Podobno herbatniki można zastąpić w środkowych warstwach krakersami...nie próbowałam ale nic straconego bo to tzw. ciasto śni mi się po nocach...chyba się starzeję a raczej głupieję!
No cóż...pozdrawiam moje bioderka...dobrze że niedługo proteinowy czwartek, bo te ciasta mnie wykończą!
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz