Tradycyjne gołąbki najczęściej robimy z ryżem. Niestety na dukanie ryżyk niedozwolony więc wpadłam na diabelski pomysł aby zastąpić go warzywami. W moich dukanowskich gołąbkach znalazły się:
-papryka czerwona, zielona, żółta -pieczarki
-cebulka
-czosnek
-oczywiście mięsko mielone/ wg. uznania ale tylko chude i dozwolone na Dukanie/
-koncentrat pomidorowy/ rozrabiam go z wodą i mieszam z przyprawami...coś na wzór ketchupu-dodaję troszkę słodzika dla wyrazu i mnóstwo pieprzu cayenne/
-zioła, zioła i jeszcze raz zioła...najlepiej takie z doniczki/ rozmaryn, bazylia, tymianek...co lubicie/
-czerwona papryka w proszku, sól. pieprz, odtłuszczony rosołek
Cebulkę drobno kroję i podpiekam z poszatkowanym czosnkiem na teflonie podlewając odtłuszczonym rosołkiem...bez oleju! Mieszam to z zmielonym mięskiem, pociętą papryką i ściętymi na tarce o grubych oczkach pieczarkami. Wszystko przyprawiam dodając na końcu mojego ala sosu pomidorowego z koncentratu. Farsz gotowy! Zawijamy go w sparzone liście kapusty i nasze gołąbki podpiekamy bez tłuszczu na patelni. Trzeba uważać aby się nie przypaliły ale tylko delikatnie przyrumieniamy skórkę.
Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty i układamy nasze gołąbki. Zalewamy je rosołkiem,przykrywamy i do piekarnika aż będą miękkie. Każdy robił już gołąbki więc nie będę się rozwodzić nad szczegółami pieczenia. Jeżeli chodzi o sos to robię go na bazie tego co zostało po upieczeniu gołąbków, dodając mój sosik z koncentratu, pieprz cayenne, rozmaryn,rosołek o ile potrzeba oraz skrobię kukurydzianą i odtłuszczony jogurt naturalny. Dzięki skrobi sos jest gęsty a jogurt zastąpił tłustą śmietankę. Smacznie i chudo! Gwarantuję że nawet nie odczujecie braku tego ryżu, gdyż poszatkowane pieczarki z warzywami smakują o niebo lepiej.Gołąbeczki najlepsze są następnego dnia gdy przejdą sosem.
Zapracowani mogą zrobić ich więcej i zamrozić po kilka sztuk.
Zapracowani mogą zrobić ich więcej i zamrozić po kilka sztuk.
Oczywiście nasz farsz możemy zrobić dodając inne produkty...marchew, kabaczek, kurki a nawet serek grani który fajnie się rozpuści ...pełne pole do popisu...
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz