Za naleśnika jestem gotowa oddać wiele...a na diecie to prawdziwy rarytas.Naleśniki to wspaniała baza do wykonania szeregu innych dań. Można w nie zawijać różne składniki, przekładać tworząc torty naleśnikowe, faszerować, rolować, na zimno, na ciepło, zapiekać, na słono, na słodko itd.....Na Dukanie należy pamiętać aby nie przesadzić z ilością skrobi kukurydzianej...to zdrowy zamiennik mąki ale posiadający swoją wartość kaloryczną podobnie jak otręby których możemy zjeść jedynie trzy łyżki stołowe dziennie!!! Pamiętajcie o tym gdy nagle stanie waga...rano chlebek na otrębach, potem owsianka, po drodze placuszki a do kawuni trufelki otrębowe i babeczki ... ilość otrębów rośnie do wielkości paczki. Dobra!Koniec straszenia!
Naleśniki
- około szklanki mleka odtłuszczonego/ dałam nawet 300 ml /
- 1 jajko
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
Ciasto jest bardzo rzadkie. Można powiedzieć wręcz wodniste ale tak ma być. Smażymy na patelni teflonowej wysmarowanej natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Wymaga to trochę wprawy ale nie zniechęcajcie się bo te naleśniki bez problemu można przerzucać na patelni, mimo że ciasto nie trzyma się kupy.
Jak podawać?- na słodko z jogurtem, posypane słodzikiem w pudrze,
- naleśniki z twarogiem i cynamonem,
- jako roladki, np. z łososiem,
- krokiety z farszem kapuściano-grzybowym,
- jako ala makaron pocięte w zupie,
- zapiekane z farszem rybnym lub warzywnym itd....
Kombinujcie, wymyślajcie...Naleśniki są tak pyszne że nie trzeba ich reklamować. Amatorzy dań mącznych mogą na tej diecie być w pełni usatysfakcjonowani!
P.S. Takie naleśniki to obiad dla całej rodziny więc nie musicie gotować osobno dla reszty. Takie naleśniki z apetytem mogą pałaszować dzieciaczki, smakują jak tradycyjne o ile nie lepiej.
Smacznego Beata...mam nadzieję że dużo pijecie!...wody oczywiście!!!!
Dzisiaj przypadkowo odkryłam Twój blog szukajac przepisu na kluski leniwe.ciekawe przepisy,bardzo ładnie wszystko opisane.Pozdrawiam i dziekuje.
OdpowiedzUsuń