środa, 16 marca 2011

Sos kawiorowy na zimno


Idealny do ryb, mięs wszelkiego gatunku i niestety na majonezie co nie jest dobrą wiadomością dla wszystkich dukanowców...no chyba że zrobią taki majonez sami, na parafinie. Osobiście nie robiłam go będąc na diecie ponieważ nie odczuwałam braku majonezu ale może warto spróbować?
Sos kawiorowy
-150ml gęstej śmietany-przeważnie zastępuję ją serkiem homogenizowanym lub gęstym jogurtem-chudo i zdrowiej,
-100ml majonezu
-cebulka
-czosnek/przeciśnięty przez praskę/2-3 ząbki
-małe opakowanie czerwonego kawioru-ok. 2 łyżki
-sól, odrobina cukru
-mielony biały pieprz
-pęczek szczypiorku-zastąpiłam go koperkiem
Ubijamy mikserem śmietankę z majonezem, solą,pieprzem i czosnkiem.Dodajemy drobno posiekaną cebulkę,kawior i szczypiorek/koperek/Jeżeli sos będzie mało kwaśny można dodać odrobinę soku z cytryny. 
Do mojej rybki taki sosik będzie pasował idealnie. Przepis na tilapię w kolejnym wpisie.

Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...