czwartek, 17 marca 2011

Tilapia z grilla z sosem salsa


Tej rybki nie trzeba specjalnie reklamować...smaczna, nie rozpada się podczas smażenia, idealna na dietę.
Tilapia po rozmrożeniu została zamarynowana w sosie sojowym z dodatkiem imbiru, czosnku, soli, pieprzu i przyprawy do ryb. Następnie położyłam ją na patelnię grillową wysmarowaną delikatnie tłuszczem. Pięknie się podpiekła i miała lekko egzotyczny smak dzięki imbirowi. Rybka to żadna filozofia i można stosować tu różnorodne zestawy przypraw ale prawdziwy sekret tkwi w sosie który do naszej rybki podamy. Proponuję tradycyjną salsę pomidorową/wersja dla dukanowców/ lub jej bardzo wypasioną wersję według przepisu R. Sowa
Salsa -sos do ryby wg. Sowa
-1/4 szklanki oleju
-1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
-1 pęczek świeżej kolendry
-2 czerwone grillowane papryki
-6 mini kolb kukurydzy-pokroić w plastry
-1 posiekana czerwona cebula
-1 papryczka chili
-2 ząbki czosnku-taki z zalewy, w oleju
-1 limonka
-sól, pieprz
Sos jest rewelacyjny i bardzo smaczny. Trudno porównać go z innymi sosami...jedyny w swoim rodzaju!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...