Dla mnie ten strudel to prawdziwa bajka...płatki migdałowe, rum, rodzynki...
Strudel jabłkowy
80 dag jabłek obieramy i kroimy na małe kawałki/usuwamy oczywiście gniazda nasienne/.Polewamy je 4-5 łyżkami soku z cytryny. Rodzynki-15dag zalewamy kieliszkiem rumu.Na patelni prażymy ok. 10dag płatków migdałowych. Herbatniki-10dag wkładamy do torebki foliowej i tak długo rozbijamy aż powstanie pokruszona drobno masa. Nasze zalane rumem rodzynki mieszamy z jabłkami i delikatnie dusimy chwilkę na małym ogniu. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i posypujemy 1/2 porcji herbatników. Następnie kładziemy jabłka z rodzynkami, prażone migdały i 4 łyżki konfitury, np.wiśniowej lub borówkowej. Całość posypujemy pozostałymi herbatnikami.Nasz placek rolujemy. Pieczemy 45 minut w tem.200 stopni.
Podczas rolowania możemy pomóc sobie używając ściereczki na której rozkładamy płat ciasta.
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz