Kolejny przepis z "Kuchni azjatyckiej"i kolejne przepyszne i szybkie w wykonaniu danie. W oryginale z groszkiem śnieżnym a u mnie z papryką.
Marynowany kurczak z papryką/groszkiem śnieżnym/
-2 ząbki czosnku-2 łyżeczki startego imbiru
-łodyga trawy cytrynowej
-łyżka sosu sojowego
-łyżka sosu kecap manis/nie miałam więc zastąpiłam innym słodko-słonym z kuchni chińskiej/
- łyżeczka masy sambal olek
-2 łyżeczki oleju sezamowego
-500g filetów z kurczaka
-łyżka oleju arachidowego
-150g strączków groszku śnieżnego/zastąpiłam świeżą papryką/
-230g pędów bambusa
Mieszamy czosnek, imbir, posiekana trawę cytrynową, kecap manis, sos sojowy, sambal olek i olej sezamowy.Wkładamy do tego pocięte kawałki kurczaka i odstawimy na 1-2 godziny. Rozgrzewamy olej i smażymy nasze kawałki kurczaka na złoty kolor.Wlewamy do tego marynatę, pokrojone strączki groszku/paprykę/i odsączone pędy bambusa. Smażymy 2-3 minuty do miękkości.Jeżeli sos wyjdzie za gęsty dolewamy odrobinę wody.
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz