sobota, 2 lipca 2011

Kurczak z orzechami włoskimi i marchewką



Przepis pochodzi z książki "KUCHNIA AZJATYCKA".


Bardzo gorąco polecam tę pozycję osobom które szukają nowych doznań smakowych.Wybrałam z niej kilkanaście przepisów które będę testować i sukcesywnie zamieszczać na blogu.Dzisiaj.....
Kurczak z orzechami włoskimi i marchewką/selerem w oryginale/
-225g mięsa z kurczaka
-2 łyżki sosu sojowego
-2 łyżeczki brandy
-łyżeczka mąki kukurydzianej
-sól, mielony czarny pieprz
-ząbek czosnku
-110g łuskanych orzechów włoskich/mogą być migdały/
-3 łodygi selera naciowego/można dać w zastępstwie marchewkę co też uczyniłam/
-2 łyżeczki sosu ostrygowego
-1/1 szklanki bulionu drobiowego
Kurczaka pokroić w kostkę i dodać sos sojowy, brandy, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz. Na rozgrzany ojej wrzuć czosnek i delikatnie podsmaż a następnie wyjmij.Partiami smaż kurczaka nie pozwalając mu zbrązowieć.Na patelnię/osobno/ wrzuć połówki orzechów i smaż aż delikatnie zbrązowieją. Dodaj seler/marchewkę/ a następnie sos ostrygowy, bulion i zagotuj.Włóż wcześniej obsmażone kawałki kurczaka i wymieszaj.
Danie jest orientalne...przepyszne...i te chrupiące orzechy. Koniecznie spróbujcie!
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...