środa, 16 listopada 2011

Chlebek dukanowski-otrębowy


Dieta już dawno poszła w zapomnienie ale ten chlebek jest tak dobry że często do niego wracam i piekę ot tak... Używam małej foremki keksowej bo chlebek jest większy, ten na foto został upieczony w foremce 11x25cm i stąd taki niski. Nie pamiętam skąd pochodzi ten przepis więc z góry przepraszam autora za brak odnośnika.
  Chlebek dietetyczny Dukana
-1/4 kostki drożdży
-0,5 szklanki skrobi lub mąki kukurydzianej
-1 łyżeczka słodzika do pieczenia
-0,5 szklanki ciepłej wody
-1 łyżeczka soli
-otręby owsiane 150g
-1 jogurt naturalny 180g
-3 żółtka
Otręby zalewamy jogurtem.Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy słodzik i mąkę/skrobię. Gdy lekko podrosną dodajemy je do otrębów wraz z żółtkami i solą. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Chlebek jest mokry, sycący i naprawdę dobry. Bardzo gorąco polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...