Przepis żywcem ściągnięty z programu ,, Ugotowani ".Zaintrygowało mnie jak biesiadnicy jednego z odcinków wpadli w zachwyt nad tą kapustką i nie omieszkałam upichcić ją zgodnie z przepisem jednej z uczestniczek.
Czerwona kapustka
- mała główka czerwonej kapusty
- butelka pół wytrawnego czerwonego wina....bla,bla,bla...uważajcie z tym winem!
- ok. 500 ml soku z czarnej porzeczki
- 2 łyżki rodzynek i żurawiny
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- sól, pieprz
Czerwoną kapustę szatkujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni.Gdy kapusta lekko się zeszkli, dodajemy po 2 łyżki: rodzynek, żurawiny i miodu, następnie podlewamy winem (ok. 1/3 butelki), sokiem oraz doprawiamy cynamonem. Kapustę dusimy do miękkości, jednocześnie dolewając wina i soku.
Kapustka super ale następnym razem zredukuję ilość soku z czarnej porzeczki bo kapustka była zbyt słodka...może to wina soku a może główka była zbyt mała...hmmm
Kapustka super ale następnym razem zredukuję ilość soku z czarnej porzeczki bo kapustka była zbyt słodka...może to wina soku a może główka była zbyt mała...hmmm
I tak polecam...to winko....mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz