Przepis pochodzi z programu ,, Ugotowani ". Składniki mówią same za siebie. Wszyscy amatorzy orientalnej kuchni na pewno będą zadowoleni. Uwielbiam te kulinarne klimaty więc bardzo gorąco polecam. Kurczak nabrał cudownego aromatu a w domku rozchodził się zapach kolendry, kminu i imbiru...bajka...
Orzechowy kurczak z sosemSkładniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego (ma bardziej wyrazisty smak)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3-4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 3-4 łyżeczki mielonej kolendry
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (3-4 cm) starty na tarce z drobnymi oczkami
- sok z dwóch limonek
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 10 łyżek masła z orzeszków ziemnych z kawałkami orzechów (jeżeli masło jest „gładkie”, dodajemy dodatkowo garstkę niesolonych fistaszków)
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 300 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego (może być bez)
- Sposób przygotowania kurczaka:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszone tniemy w długie, cienkie paseczki. Mieszamy wszystkie składniki marynaty do kurczaka i marynujemy co najmniej 2 godziny w woreczku strunowym. Najlepszy efekt uzyskamy po marynowaniu całą noc.
Wszystkie składniki sosu bez świeżej kolendry mieszamy i powoli podgrzewamy w rondelku. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać pół szklanki lub całą szklankę wody.
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na patyczki bambusowe (lub do szaszłyków), tak aby powstał „wężyk”. Patyczki najlepiej namoczyć wcześniej w wodzie około 30 minut – mamy wtedy pewność, że się nie zapalą. Kurczaka pieczemy na patelni grillowej lub w piekarniku.
Szaszłyki serwujemy z sosem posypanym kolendrą i ryżem. Ewentualnie podajemy sos w małej oddzielnej miseczce obok kurczaka posypanego kolendrą.Przepis skopiowany ze strony programu ,, Ugotowani "Sos może budzić mieszane uczucia ale moim zdaniem wprost idealnie komponuje się z tym kurczakiem.
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz