wtorek, 20 marca 2012

Makaron z cukinią i boczusiem


Danie przepyszne i łatwe do zrobienia...coś w rodzaju carbonara...pycha...idealne dla amatorów makaronowych wytworów.
Makaron z cukinią i boczusiem
-makaron ok.150g
-cukinia/trzemy ją na tarce o dużych oczkach/-1 szt.
-boczuś-120g-można zastąpić szynką parmeńską
-odrobina masła
-tarty parmezan do posypania
-sól
-pieprz
Sos
-2 żółtka
-1 spora łyżka serka mascarpone lub 3 łyżki śmietanki 30%
-1 łyżka masła
-oliwa-1 łyżka

  • Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek/szyneczkę/ pokroić w kosteczkę,  podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.
  • Dodać cukinię startą na dużych oczkach oraz 1 łyżkę masła, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone/lub śmietankę/, masło i oliwę
  • Odcedzić makaron pozostawiając około 2 - 3 łyżek wody. Makaron z wodą włożyć z powrotem do gorącego jeszcze garnka, dodać zawartość patelni, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać tarty parmezan
    Żółtka  nie mogą się całkowicie ściąć. 



    Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...