Idealna przystawka na powitanie gości. Ciekawy smak, aromat pieczonego sera i kruchość ciasta francuskiego. Wyglądają ciekawie i intrygująco...każdy zastanawia się co też kryje środek?
Koszyczki z niespodzianką
- 4 kawałki ciasta francuskiego/ kwadraty które dopasowujemy do foremek mufinkowych/-ok. 260g serów...np. owczego, pleśniowego zielonego lub niebieskiego itp./
-120g śmietany 18 %
-jajka -2 szt
-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku
-1 cebulka plus trochę masełka żeby ją podsmażyć
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i do dzieła. Cebulkę drobno siekamy i podpiekamy na masełku do zrumienienia. Nasze płaty ciasta wkładamy w zagłębienia do mufinek tak aby utworzyła się falbanka. Trzeba pokombinować z rozmiarem kwadratów bo są różne rozmiary tych foremek. Następnie dookoła układamy szynkę lub boczek. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmieatną, dodajemy sery i podsmażoną wcześniej cebulkę. Powstałą masą wypełniamy nasze koszyczki.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut-do zrumienienia ciasta.
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz