piątek, 14 września 2012

Kokosowe szaszłyki z łososia i ananasa


Do przyrządzania potraw z łososia nie trzeba mnie specjalnie zachęcać. Ten przepis dorwałam w jakimś czasopiśmie...ale jakim?...nie pamiętam niestety. Bardzo proste w wykonaniu i smaczne danie. Łososia kroimy w kostkę, solimy i zalewamy mleczkiem kokosowym na około godzinkę. Świeżego ananasa również kroimy w kostkę/ obranego oczywiście/ i obsypujemy czarnym sezamem. Naszą rybkę odsączamy na sitku. Do foliowej torebeczki wsypujemy wiórki kokosowe, wkładamy naszego łososia i potrząsamy energicznie by nasze mięsko pokryło się kokosem. Naprzemiennie na długie patyki od szaszłyków nadziewamy rybę w kokosie i ananasa w sezamie. Wkładamy do pieca, na wysmarowaną olejem blachę na około 30 minut/180 stopni/  

    
Do naszych szaszłyków proponuję sos na bazie chili, dżemu morelowego i limonki...taki słodko-kwaśny lub sos teriyaki. 
To nie ostatni przepis z udziałem tej smacznej rybki. Mam w zanadrzu faszerowanego łososia oraz łososia w płatkach migdałowych...pycha! Ale o tym w kolejnych wpisach.

P.S Bardzo na czasie...

  
owocowo...


Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...