Przepis pochodzi z prezentowanej już wcześniej książki...
Przepis prosty z mnóstwem aromatycznych dodatków jak na azjatycką kuchnię przystało.
Podstawa to masa:
-2 ząbki czosnku-2 łyżeczki posieknego imbiru
-łodyżka trawy cytrynowej /pokrojona /
-2 średniej wielkości papryczki chili /bez pestek i pokrojone w plastry /
-2 orzechy kukui/ pominęłam...co to właściwie jest?/
-1/2 łyżeczki kurkumy
-2 łyżeczki oleju arachidowego
Masą utartą z w/w składników smarujemy filety rybne. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy rybę z każdej strony. Dodajemy 3/4 szklanki mleka kokosowego, łyżeczkę cukru brązowego i łyżkę soku z cytryny.Sosik wzbogaciłam o sos sojowy bo wydawał się mało słony. W przepisie użyłam 5 filetów rybnych.
Smacznego Beata
P.S. Na talerzu obok rybki żółty ryż o którym napiszę w osobnym poście...zasłużył sobie...jest przepyszny i może stanowić dodatek do wielu dań. Ja zjadłam go całe mnóstwo...solo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz