piątek, 22 marca 2013

Pod kruszonką czyli zapiekane owoce


Uzależniłam się! Pyszne,pyszne i jeszcze raz pyszne! Kwaskowe owoce w połączeniu z aromatyczną kruszonką...nic dodać!
Nie pamiętam skąd miałam ten przepis więc z góry przepraszam autora...może się znajdzie to podam link.
Zapiekane owoce
-125g masła/ rozpuszczone/
-60g płatków owsianych
-40g płatków migdałowych
-30g pestek słonecznika
-70g mąki
-1 łyżeczka cynamonu
-70g brązowego cukru
Wszystkie tzw.suche składniki mieszamy ze sobą.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

  
-500g owoców mrożonych / mieszanka owocowa...maliny, jeżyny, porzeczki, wiśnie,śliwki itd /
-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
-50g cukru -drobnego lub waniliowego/ wanilinowego/
Owoce układamy w żaroodpornym naczyniu. Przysypujemy skrobią kukurydzianą oraz cukrem i mieszamy. Masło wlewamy do suchej masy i całość nakładamy na nasze owoce tak aby gdzieniegdzie było je widać.

  
Pieczemy około 25 minut. Podajemy jeszcze gorące z lodami lub bitą śmietanką
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...