Pizza na diecie...a można i jak smakuje! Przepis ściągnęłam z jakiejś strony i niestety nie pamiętam z jakiej / z góry przepraszam autora bo nie zapytałam czy mogę go cytować/.Podstawą ciasta są otręby zmielone na puch które będą zastępować nam mąkę.
Pizza Dukana-6 łyżek otrąb owsianych
-2 łyżki skrobi kukurydzianej
-1/5 szklanki mleka
-1/2 małego opakowania drożdży
-1 łyżeczka słodzika
-1 małe jajko
-sól
-przecier pomidorowy
-pieczarki, cebula,pomidory i inne ulubione warzywa dopuszczalne w fazie P+W
-wędlina drobiowa-chuda
-serek granulowany grani
-oregano i inne ulubione przyprawy
Otręby mielimy na puch. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z cukrem i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dodajemy do otrąb.Do tego sól, skrobia i jajko.Ciasto dokładnie wyrabiamy.Wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy przecierem pomidorowym.Smak tego przecieru nie napawa optymizmem więc za przykładem mojej śp. babci robię ketchup sama ale zamiast cukru używam słodzika. Wychodzi bardzo dobry. Sprawdźcie składniki na tradycyjnym ketchupie, dodajcie przyprawy eliminując te niedozwolone na dukanie.Trzeba dobrze go rozcieńczyć.Tak więc ciasto wysmarowane naszym "przepysznym" ketchupem posypujemy oregano i nakładamy nasze ulubione składniki, przyprawy i serek granulowany...sera żółtego niestety nie można ale z tym uwierzcie nie jest tak źle. Całość ląduje w piekarniku na 180 stopni i ok. 20 minut. Kontrolujcie to bo czasami brzegi maja tendencję do przypalania, szczególnie wtedy gdy nie zostaną dokładnie wysmarowane ketchupem.
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz