czwartek, 13 stycznia 2011

Serniczek dietetyczny wg.Dukana


Serniczek dietetyczny wg.Dukana
Składniki (na dużą okrągłą blaszkę):
  • 1kg białego sera do sernika-koniecznie twaróg aksamitny Dr.Oetker
  • 8 żółtek
  • 8 białek
  • 4 łyżki skrobi
  • 1 szkl mleka
  • zapach waniliowy (ok.10kropel)
  • 6 łyżek słodzika w płynie-ja biorę słodzik w pudrze w ilości która mi odpowiada
Ser, mleko, skrobię, żółtka, słodzi i zapach waniliowy dokładnie zmiksować. Białek ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wychodzi płynna masa. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st.ok.60 min. Jeżeli góra zbyt szybko się przypiecze nakryć folią aluminiową i piec dalej do suchości patyczka. Zostawić do wystygnięcia. Sernik należy do tych, które opadają po wyjęciu z piekarnika, więc bez stresu.
Polewa: 1 żółtko zmieszać ze słodzikiem , kakao i dodać odrobinę mleka 0% aby powstała gęsta zawiesina. Polać sernik/ ja robię to za pomocą małej łyżeczki.
Serniczek przechowujemy w lodówce. 
Serniczek jest pyszny i dietetyczny. Czy ktoś z was widział dietę przy której można raczyć się takimi rarytasami?
Smacznego Beata 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...