Filet z kurczaka w sosie kurkowym
-filet z kurczaka/pocięty na kotleciki,przyprawiamy wg uznania i smażymy na patelni teflonowej z obu stron/
-kurki/ garść proporcjonalna do ilości kurczaka...robiłam na oko/
-cebulka drobno pocięta
-2 ząbki czosnku
-śmietanka-18 % lub chudy jogurt odtłuszczony
-kurkuma-szczypta ...bardziej dla koloru niż smaku
-sól, pieprz , kostka rosołowa odtłuszczona, pietruszka
Podsmażamy cebulkę i posiekany czosnek/bez tłuszczu/Dodajemy kurki/pocięte/ i delikatnie podlewamy odtłuszczonym rosołkiem.Chwilę gotujemy. Taką bazę naszego sosu zaciągamy chudym jogurtem lub śmietanką i przyprawiamy.Dodałam kurkumę aby wzmocnić nie tyle smak co kolor...ma być smacznie i ładnie. Sosikiem polewamy nasze fileciki, posypujemy pietruszką i gotowe.
Smacznego Beata
Mniam. Własnie zjadłem :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne.