Dzięki uprzejmości Danusi...nie znacie...a to wasza strata!.Tak więc dzięki uprzejmości Danusi od dzisiaj możecie raczyć się makaronem który jest przepyszny choć w kolorze może niezbyt zachęcający. Na foto jeszcze w wersji surowej przed ugotowaniem. Jego wykonanie wymaga trochę pracy ale makaron na diecie?...chyba sobie nie odmówicie???
Makaron Dukana przepisu Danusi.-8 łyżek otrębów owsianych
-2 łyżki otrębów pszennych
-1 łyżka skrobi kukurydzianej
-1 jajko
-woda ok 2 łyżki
-sól-niekoniecznie
Otręby mieszamy i mielimy, powtarzam mielimy!!!Dodajemy jajko, sól i skrobię ale tylko ok 2/3 łyżki plus dwie łyżki wody. Wyrabiamy ciasto tak jak robimy to z normalnej mąki. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody...musi być sprężyste i nie kleić się do rąk. Dzielimy na dwie części i wałkujemy. Skrobię która nam została wysypujemy na małe siteczko i w miarę potrzeby delikatnie podsypujemy wałkowane ciasto. Wałkujemy cienko i kroimy w paski szerokości 5-6 cm a potem w krajankę. Z tej porcji wychodzi ok. 150g makaronu...Danusia zważyła! Taki makaron niestety musi wyschnąć...no cóż...jakieś minusy muszą być! Wykładamy go na talerz i suszymy dwa dni. Po tym czasie możemy cieszyć się wspaniałym makaronem który do złudzenia przypomina makaron z maki pełnoziarnistej.
Co dalej z tym makaronem???
-makaronik do zupek wszelkiej maści,
-makaronik z sosem pomidorowym/ sos naszej produkcji czyli bez tłuszczu i z ograniczoną ilością soli/
-makaron z tuńczykiem zapiekany z serkiem grani i sosem pomidorowym...mniam...kiedyś zrobię!
-makaron ze szpinakiem
-makaron z kurczakiem curry i sosem beszamelowym
-makaron do gulaszu
-makaron z mięskiem mielonym...chudym!
-jako dodatek do wszelkiego gatunku sałatek dukanowskich, dań na ciepło itd. Ta lista jest bardzo dłuuuuga!
Skoro dukanowcy mogą raczyć się swoim makaronem ja skuszę się na swój, czyli muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym.
To danie można z powodzeniem podać na Dukanie ale...
-zamiast pomidorów suszonych w oleju używamy zwykłych suszonych
-zamiast sera pleśniowego serek grani lub ewentualnie fetta lekka
-szpinak podlewamy rosołkiem odtłuszczonym a nie oliwą!
- do tego cebulka,czosnek, koncentrat, chili, odrobina soli i pieprz
Dokładny przepis znajdziecie w jednym z postów. Muszelek makaronowych ala Dukan na pewno nie ulepicie...może jacyś desperaci? ale z nitkami to danie też będzie dobre.Wymieszajcie wszystko i tyle!
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz