niedziela, 27 marca 2011

Zawijaniec z kapustą i grzybkami


Wersja dietetyczna to nie jest bo z ciasta francuskiego ale farsz możemy odchudzić. Co w środku?
-cebulka pocięta drobno
-kapusta kiszona
-pieczarki lub inne grzybki
-przyprawy
-odtłuszczona kostka rosołowa
-jajko do posmarowania ciasta
Cebulkę podpiekamy na teflonie. W razie przywierania podlewamy odtłuszczonym rosołkiem. Dodajemy pocięte pieczarki/grzybki/, poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy. Dusimy ok. godziny podlewając wodą żeby się nie przypaliło. W oryginalnym przepisie na 1 kg kapusty, 1/2 kg. grzybów była aż 1 KOSTKA MASŁA...o zgrozo!!! Uwierzcie że zbyt dużej różnicy nie ma gdy to masełko wyeliminujemy.
Taki farsz po odparowaniu stanowi naszą bazę do wykonania zawijańca a raczej zaplatańca z ciasta francuskiego.


Te paseczki z ciasta francuskiego/ w tym wypadku gotowe mrożone płaty przycięte do odpowiednich rozmiarów/nacinamy prosto lub pod katem 30 stopni i przekładamy raz jeden, raz drugi. Na przyjęcia z większą ilością gości robię takie małe jak paszteciki. W tym przypadku rozmiar jest konkretny!Pieczemy po wysmarowaniu jajkiem w tem. ok. 200 stopni do zrumienienia.
Wersja dukanowska
Zamiast ciasta francuskiego używamy dukanowskich naleśników/przepis w jednym z poprzednich wpisów/.Zawijamy jak krokiety i obtaczamy w rozbełtanym jajku z przyprawami /można pokusić się nawet o panierkę ze zmielonych otrębów/. Delikatnie podsmażone na teflonie na pewno będą smakować wyśmienicie.
Serwując takie krokiety podczas uroczystej kolacji gwarantuję że nikomu nawet przez myśl nie przejdzie że to danie dietetyczne, tak smakowicie wygląda!Na pewno niedługo je zrobię to wkleję fotkę.Krokiety przed podaniem można delikatnie podgrzać w piekarniku. Będą cieplutkie i aromatyczne.
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...