Dietetyczne to może nie jest ale smakowite niesłychanie. Rybka inaczej niż w tradycyjnej panierce będzie doskonałym urozmaiceniem dla naszych gości. Poza tym wygląda bardzo orientalnie...no cóż ...sezam.
Rybka w sezamie
-około 3 filety z ryby/ w moim przypadku tilapia-jest bardzo zwarta/-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego
-1 jajko
-ok.150g sezamu
-sproszkowana papryczka chili-ok1/2 łyżeczki
-olej do smażenia/ najlepszy arachidowy/
Pokrojoną na kawałeczki rybkę zamaczamy w sosie rybnym lub sojowym na około 1 godzinę. Roztrzepane jajko mieszamy z chili. Moczymy w tym naszą zamarynowaną rybkę a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy na oleju na złoty kolor. Koniecznie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego Beata
wyglada przepieknie mniam:) mam nadzieje, ze i mi sie uda:)
OdpowiedzUsuń