Fajna, lekka zupka z książeczki " Kuchnia azjatycka". Zrobiłam z połowy porcji - przepis podaję w oryginale.
Przepis można zaliczyć do dietetycznych...2 łyżki oleju na taki garnek to bardzo niewiele. Zresztą można go ograniczyć smarując teflon nasiąkniętym papierem.Makaron można zastąpić dukanowskim...a może takim ze skrobi kukurydzianej a bulion odtłuszczonym np.kostka smaku Winiary.
Ostrokwaśna zupa z kurczakiem
-600g filetów z piersi kurczaka-2 łyżki oleju arachidowego
-4 ząbki czosnku
-2 szalotki
-5 łodyżek kolendry z liśćmi/zastąpiłam suszoną/
-30g świeżego imbiru
-3 małe czerwone papryczki chili
-3 łodygi trawy cytrynowej
-6 liści cytrusa pofałdowanego/pominęłam...gdzie to kupić???/
-2 L bulionu drobiowego
-3 łyżki tajskiego sosu rybnego
-100g suchego makaronu sojowego
-6 cebulek
-sok z 1 cytryny/ w przepisie z dwóch ale to chyba przesada/
-garść liści kolendry
Pierś kroimy w paski, smarujemy łyżką oleju arachidowego i smażymy na grillu na złoty kolor.Pozostały olej podgrzewamy i wrzucamy rozgnieciony czosnek, posiekane szalotki, liście i łodygi kolendry, utłuczony imbir, posiekane chili i trawę cytrynową oraz starte liście cytrusa/jak macie to cudo!/.Mieszamy do uwolnienia się aromatów/ok. 2 minuty/. Wlewamy do tego nasz bulion i gotujemy ok.10 minut.Do bulionu wkładamy kurczaka, sos rybny a na końcu po ok. 10 kolejnych minutach makaron. po ugotowaniu uzupełniamy plastrami cebulki, liśćmi kolendry i wyciśniętym sokiem z cytryny lub cytryn.
Zupka pyszna, aromatyczna, orientalna o niepowtarzalnym smaku. Przepis może odstraszać ale gotowanie tej zupki zajmuje w sumie niewiele czasu.
Smacznego Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz