wtorek, 15 grudnia 2015

Rafaello z kaszy jaglanej


W ramach akcji ,, zdrowe zamienniki słodyczy " zabrałam się za testowanie różnej maści przepisów. Jedne są dobre, inne mniej a niektóre to po prostu pożal się...,szkoda mówić. O gustach podobno się nie dyskutuje ale jak słyszę wyrazy zachwytu nad niektórymi przepisami / w szczególności dotyczy to słodkości/  to ręce opadają!Czy tak trudno powiedzieć że to po prostu jest niedobre, nie smakuje tak jak powinno, nie wspomnę już o wyglądzie takiej potrawy. Coś w tym pewnie jest bo będąc na diecie nie oczekujemy fajerwerków /wiem coś o tym/ i mając ochotę na słodkość wmawiamy sobie że stewia czy ksylitol to cudowny zamiennik cukru który smakuje iście bosko...bzdura! Gdyby tak było cały świat zrezygnowałby z ,,białej śmierci" bo przecież wszyscy chcemy być zdrowi. Stewia i ksylitol są gorzkie w smaku i tyle! Może i zdrowe ale niesmaczne. W niektórych wypiekach było to bardziej wyczuwalne, w innych mniej ale zawsze wiedziałam że to nie cukier czy miód. Jeżeli komuś ta goryczka nie przeszkadza lub się do niej po prostu przyzwyczaił to szczerze mu zazdroszczę. Błagam tylko nie wmawiajcie innym że stewia czy ksylitol smakują jak cukier czy miód bo to kłamstwo!


Wracając do tematu dzisiaj rafaello z kaszy jaglanej z dodatkiem miodu, mleka, masełka i oczywiście wiórków kokosowych. W smaku i wyglądzie bardzo podobne do oryginału ale konsystencja niestety nie powala. Córcia po jednym kęsie zapytała co to za mazia i oczywiście nie dała się namówić na kolejną kulkę. Ale ja, no cóż zjadłam o zgrozo wszystkie! Przekonały mnie bo były słodkie, ładnie wyglądały i skupiłam się bardziej na smaku niż konsystencji a skoro uwielbiam kokos w ramach zdrowszych zamienników na pewno do nich powrócę. Poza tym całą robotę powiem brzydko,,odwalił" /prócz kulania oczywiście/ niezastąpiony Thermomix! 
Wszystkich posiadaczy garnuszka odsyłam na Przepisownie.pl czyli tutaj
Smacznego Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...